Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

Ez nem szalagcím - drámák a láthatáron

2014. július 21. - OldStruggler
A nyári közéleti vihar – „bazdmegorbánszobor” -, egyéb nagyon fontos hazai és nemzetközi ügy – MSZP kongresszus, Ukrajna, gázai övezet - a lapok utolsó oldalára szorította az emberi drámák sokaságát előre vetítő hír. Módosították a KRESZ-t, s e módosítás szerint kerékpáros alkoholos állapotban is bringázhat akár főútvonalon is. Hozzá ragasztottak a szabályhoz egy gumicsontot. Bringázhat a piás, ha „vezetésre képes állapotban van”.

A nemzetközi törekvésekkel összhangban Magyarországon, a közúti közlekedésben, az alkoholos állapot tekintetében jó ideje él a zéró tolerancia elve és gyakorlata. Aki bármilyen csekély mennyiségű alkoholt fogyasztott, ne vezessen, autót, motorkerékpárt, semmilyen járművet, kerékpárt se. Nagyon rég óta nagyon sok vizsgálat, balesetek ezreinek elemzése bizonyította, hogy az ember cselekvőképességét az alkohol befolyásolja. Sokezernyi család drámája kellett ahhoz, hogy ezt a szigorú, de nagyon fontos szabályt alkalmazzák. Csökkent is komoly mértékben az alkoholos állapottal összefüggésbe hozható balesetek száma. Most a kormány enyhített ezen a szabályon. Nincs ésszerű magyarázata ennek a módosításnak. Évente négyszáznál több kerékpárosok által okozott balesetben játszott szerepet az alkohol, a kerékpáros alkoholos állapota. Nem kell hozzá tehetség, hogy megjósoljuk: a most életbe lépett módosítással ez a szám növekedni fog. Áldozat lesz maga az ittas kerékpáros, amikor átbucskázik a faluját átszelő országúton, áldozat lesz a dülöngélő bringást látva a volánt félrerántó, és mondjuk árokba boruló autós, áldozat lesz kerékpáros balesetben elhunyt közlekedő után az özvegy, az árván maradó gyerek. De, mondják a kormány eszement döntését magyarázó hivatásos döntésmagyarázók, a szabályban benne maradt, hogy a kerékpárosnak a jármű biztonságos vezetésére alkalmas állapotban kell lennie. Nem kívánom, hogy ezeknek a döntésmagyarázóknak – és döntéshozóknak – a gyereke olyan baleset áldozata legyen, amelyben egy kerékpáros, amikor a kocsmából néhány féldeci elfogyasztása után kilépve elgondolkozott, hogy akkor most én még vezetésre alkalmas állapotban vagyok-e, s úgy döntött, igen, felült a bringára és csattant a főúton azzal szabályosan közlekedő személykocsival, amiben a gyerek ült. Az alkoholos állapot egyik jellemzője éppen az, hogy az ember döntési képessége változik meg. Nem képes a valóságot megfelelően értékelni, nem képes saját állapotát, tetteit a valóságnak megfelelően értékelni. S a baleset után kit érdekel, ki volt a hibás?!? Ki lesz attól boldog, ha a fejfájára azt írják, ő szabályosan közlekedett, az ittas kerékpáros volt a hibás? Kit érdekel, ha az ügyvédek pro és kontra szakértők bevonásával a bíróság előtt vitatkoznak majd arról, hogy az egy korsó sör egy féldeci pálinkával kísérve még benne van a „biztonságos vezetésre alkalmas állapot” fogalmában, vagy nincs?

„Én most éppen a piás biciklisekért harcolok. Valaki azt találta ki, még valamikor régebben, hogy, ha a biciklin az ember iszik, akkor megbüntetik. Szerintem ez a magyar valóság ismeretének a hiánya alapján született” – mondta Orbán Viktor, még 2011-ben.[1]Igen, a magyar valóság az, hogy a falvakban-városokban sokan ittasan ülnek kerékpárra. Nem tudjuk, naponta hányan vannak akik, csak egy sör elfogyasztás után kerékpároznak haza, hányan isznak több sört, hol van a vezetésre való alkalmasság határa. Nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a jogszabályokat az akár életveszélyt is okozható rossz szokásokhoz-hagyományokhoz igazítjuk-e, vagy az élet védelme az érték, a szabályalkotás alapja. Tényleg, a szavazatok besöprése mindent felül ír? Orbánnak az emberi élet, az emberek biztonsága nem számít? Nincs senki a környezetében, aki a zéró tolerancia gyakorlatát igazoló statisztikákat elé tette volna? Úgy tűnik, nincs. Semmi nem számít.

A sunyi szoborállítás szalagcím. Jogosan. Egy polgári repülőgép lelövése szalagcím. Jogosan. Háború bárhol a világban szalagcím. Jogosan. Egy ittas kerékpáros okozta baleset egy magyar kisvárosban soha nem lesz szalagcím. De annak az embernek, aki szenvedő alanya, áldozata a balesetnek, akár a kerékpárosról, akár a baleset más résztvevőjéről legyen szó, neki, az ő életében ez a „szalagcím”. De erről rajta kívül, családján kívül senki nem fog beszélni.

Orbánnak sem kívánom, hogy önmagát vezetésre képes állapotúnak értékelő kerékpárossal ütközzön kocsijával. Bár őt kommandós testőreinek biztosítása miatt ez nem fenyegeti. Azt viszont kívánom, hogy minden alkoholos befolyásoltság miatt bekövetkezett kerékpáros balestről kapjon személyre szóló értesítést, minden özvegy, árva, forduljon hozzá, s a szomorú hír közlését követően csak azt kérdezze meg tőle: Orbán úr, miniszterelnök bácsi, e győzelem után jól tetszik aludni?






[1] Lásd Népszava, 2014. július 21. 16. old. http://nepszava.hu/cikk/1027764-gyozott-a-kormanyfo-pias-lehet-a-bringas

A bejegyzés trackback címe:

https://plebejus-pedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr307326956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása