Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

Charlie Hebdo axiómák

2015. január 10. - OldStruggler
1.   Minden vallást, világnézeti rendszert, politikai filozófiát szabadon lehet bírálni.
2.   Minden vallást, világnézeti rendszert, politikai filozófiát, követőiket különösen(!), megilleti a minden gondolati rendszert, embert megillető tisztelet.
3.   Minden vallás, világnézeti rendszer, politikai filozófia bírálata, különösen e nézetek követőinek bírálata a tisztesség, a jó ízlés határain belül kell, maradjon.
4.   A tisztelet tartalmát, a tisztesség, a jó ízlés határait nem a vallások, világnézeti rendszerek, politikai filozófiák hívei, követői állapítják meg önkényesen. A tisztelet, a tisztesség, jó ízlés olyan közmegegyezésen alapuló kategóriák, amik az emberi történet során – évezredek óta - folyamatosan alakulnak, változnak.
5.   Ha valamely vallás, világnézeti rendszer, politikai filozófia hívei, követői úgy vélik, őket bármilyen észrevétel, bírálat sérti, akkor sincs joguk az emberiség legősibb parancsát – ne ölj! – megsérteni.

6.   Ha békés körülmények között valaki megsérti az emberiség legősibb parancsát, vallása, világnézeti rendszere, politikai filozófiája nevében egy vagy több embertársát előre megfontolt szándékkal megöli, akkor ő ALJAS GYILKOS. Esetében a hosszú évszázadok alatt kialakult gyakorlat, eljárás szerint más emberek mondják ki az emberi közösség ítéletét.

7. A tudatosan emberellenes nézetek esetében - mint pl. a fasiszta-náci-hungarista ideológiák, és követőik esetében, valamint a napjainkban megjelent, a terrorista "ideológiák" esetében - ezen axiómák nem érvényesek, e nézetekre és követőikre speciális szabályok vonatkoznak.   

A bejegyzés trackback címe:

https://plebejus-pedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr147326918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása