Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

Ajka-Tapolca-Sümeg üzenete

2015. április 12. - OldStruggler

Az időközi országgyűlési választás eredményének gyorsértékelése hét pontban.

Tovább

A csodafegyver


A fideszes hír-machinátorok a brókerbotrány kapcsán ismét elővették a már sokszor bevált csodafegyvert, a szómágiát, a szavakkal történő megtévesztést, csalást. Emútnyócév, gyurcsányahibás, bukottbaloldal, rezsicsökkentés. Ismerősek e fordulatok. 

Most azt mondják, a bróker-botrány a baloldal támadása a keményen dolgozó emberek ellen. Nem zavarja őket, hogy ez az állítás köszönő viszonyban sincs a valósággal. A sorozatban talán legnagyobb csalás főszereplője egyenes vonalon volt bekötve Szijjártóhoz, rajta keresztül, és a focivonalon – Győri ETO, MLSZ - Orbánhoz. A politikai mágiának, a valósághamisító csalásnak a Fidesz tudja és alkalmazza a lényegét. A kimondott szavak, mondatok nem a valóság leírását, nem a tényszerűen megfigyelhető jelenségek azonosítását szolgálják, hanem az embereknek a valóságról kialakított képét formálják. A politikai mágusok a valóságot hamisítják meg. Az alakul ki a szavakat, mondatokat hallgató ember tudatában, hogy a valóság nem az, amit lát, tapasztal, hanem az a kép, amit a machinátorok a mágikus szavakkal mintáznak. A kimondott szó az általuk alkalmazott gyakorlatban nem csak hamis képet alakít ki a valóságról, hanem hat is a valóságra, annak folyamataira. A brókerbotrányt a baloldal eltusolni akarja – mondják a szómágus-machinátorok, meghamisítva a valóságot -, míg a keményen dolgozó emberek érdekeiért éjt nappallá tevő kormány, élén a kormányfővel meg akarja védeni az ő pénzüket – a nyugdíj-megtakarításokat is azért lopták el! -, és meg akarja büntetni a keményen dolgozó embereket kiszipolyozó gaz brókereket. Tényleg? – kérdi bociszemekkel a részletekkel nem foglalkozó, azokat nem ismerő polgár.  
Nem igaz, hogy a képzett, az átlagosnál műveltebb, egyetemi diplomával rendelkező, szüleik, tanáraik tisztességes, becsületes életét példaként maguk előtt látó fideszes potentátok – Orbán, Kövér, Lázár, Rogán, és a többiek -, akik alkalmazzák ezt a mágiát, nem tudják, hogy amit mondanak, az a valóság meghamisítása, hazugság. Tudásuk nagy valószínűséggel arra is kiterjed, hogy a tudományos eredményeket, esetünkben a neurolingvisztikai törvényszerűségek hatásmechanizmusát, a stigmatizációt, az előítéletes gondolkodás és cselekvés szociálpszichológiai törvényszerűségeit hogyan lehet alkalmaznia politikai gyakorlatban. Vagy, ha ők nincsenek is teljes körűen képben e tudományos tények, hatások tekintetében, a háttérben dolgozó embereik biztos, hogy rendelkeznek e tudással. E háttéremberek megkomponálják a mágia elemeit, s a színpadon álló szereplők, szerepüknek megfelelőn felmondják a mágikus szavakat. Lehet, hogy a mágikus szavak tudományos indoklását nem értik, de e szavak kimondását, akár egy percen belül tucatszor, nagyon is tudják. Teszik ezt annál is inkább, mert azt tapasztalják, hogy a mágia hat. Különösen akkor, ha a valóság árnyalt bemutatására az egyik oldalon, és a valóság részleteinek megismerésére a másik oldalon nincs mód. Márpedig nincs mód.
Meddig lehet ezt csinálni?
Sokáig. Mert a kora reggel a gyerekeket iskolába vivő emberek hajlamosak arra, hogy a személyes tapasztalataik és a mágikus szavak között észlehető különbségből hamis következtetést vonjanak le, elsősorban önmagukra vonatkozóan. Ha dübörög a gazdaság, csak nekem nincs állásom, akkor én vagyok a hibás. Ha nincs infláció, csak én nem tudok kijönni a fizetésemből a hó végén, akkor velem van baj. Ha a rezsicsökkentés milliárdos megtakarítást jelent a háztatásoknak összességében, csak az én háztartásomban nem jelenik meg ez, akkor az én családi gazdálkodásom nincs rendben. Ha tucatnyi állam- és kormányfő járt hazánkban a közelmúltban – azzal az aprósággal most ne foglalkozzunk, hogy ezek az emberek a nemzetközi kapcsolatokban nem kívánatos személyek -, és a ballibek azt mondják, nemzetközi elszigeteltségben vagyunk, akkor ők, a ballibek tényleg hülyék. Az információhiányos emberek hisznek a mágikus szavaknak, valóságnak fogadják el a valóságtól idegen, hamis képet, legyen ennek következménye akár negatív önértékelésükre, önbecsülésükre. S ami legalább ennyire káros, a mágus-manipulátorok fellazítják a társadalmi együttélés normáit, szabályait, elporlad a valóságos tettek és az oksági kapcsolatot jelentő következményeik közötti felelősség, s ez szétterül a társadalmi gyakorlat minden területén.
A brókerbotrány baloldali vircsaft – veszi elő a fideszes machinátor-team a csodafegyvert, hamisítják meg a valóságot. Már megint. Nem elég, hogy elvették a tizenharmadik nyugdíjat – mondják, csak azt nem teszik hozzá, hogy ez része volt annak, hogy az ország ne menjen csődbe, de ez senkit nem érdekel, mert országcsőd az beláthatatlan, a tizenharmadik nyugdíjat pedig minden évben hozta az a derék postás -, még a keményen dolgozó emberek megtakarításai is miattuk úszott el. A brókerügy szemet szúró fideszes szálai, a napnál világosabb bizonyítékok nem számítanak. Ahogy más esetekben az ott látható tények sem.  
Meddig lehet ezt csinálni?
Csak reménykedni lehet abban, hogy egyre több ember ismeri fel, hogy a mágiát – a csalást - alkalmazó rendszerrel van baj. Azzal, amelyik el akarja hitetni az emberekkel, hogy ők a hülyék. 

 

Miért kell a lándzsa a Fidesznek?

A minap tartotta tisztújító rendezvényét a Kereszténydemokrata Néppárt. Joggal vetődött fel ennek okán a kérdés, mire kell a Fidesznek a KDNP?
 
Nyilván nem a párt hihetetlen társadalmi támogatottsága miatt. Éles helyzetben nagyon rég nem mérette meg magát e párt, a közvélemény-kutató cégek szerint támogatottságuk nem mérhető. A szellemi kapacitás, amivel a párt rendelkezik, az sem lehet indok. Ha egy párt politikai kezdeményező képessége csak arra futja, hogy vasárnap a boltok legyenek zárva, s ezt a javaslatát akkor is fenntartja, amikor kiderül, hogy ezzel kárt okoznak a  költségvetésnek, a munkavállalóknak, a kereskedőknek, ennek következtében az emberek több mint kétharmada nem támogatja javaslatukat, akkor ez a párt a szövetségesére nézve is kártékony.
 

Akkor miért kell a Fidesznek a KDNP?

Tovább

A bakiparádén túl

Hétfő. Az ünnepi vasárnap utáni munkanap. Olyan, mint egy hete, egy hónapja volt a vasárnap utáni munkanap.
Olyan?
Igen, a lényeget tekintve. A pékek hajnalban sütötték a kenyeret, a közösségi közlekedés járatai is pontosan indultak, a gyerekek is megérkeztek az iskolákba, ahol időben elkezdődtek az órák, a termelő üzemekben – gyárakban, közepes- és kisvállalkozásokban -, a bankokban, a kórházakban, az önkormányzatokban és minden más hivatalban, minden munkahelyen a szokásos rendben kezdődött a munka.

A közéletben valami megváltozott. Ha nem is vett éles fordulatot, valami új dolog kezdődött. Most nem a nevetségessé vált Orbán-hír-tv-re gondolok. Ez egy a felszínen lévő vicces mellékszál. A mélyben tragédia.

 

Tovább

Cunami-előrejelzés

Aggódom. Most komolyan. Aggodalomra az ad okot, hogy Simicska Lajos az Orbán elleni küzdelmében elkezdte kiteríteni az adujait. Nem tudjuk pontosan hány ütő lapja van, de valószínű, hogy több annál, mint amennyit Orbán feltételez.

Most azt mondja, Orbán akkor, amikor katonák voltak, jelentett róla. Mondhatnánk, hiteltelen, amit mond, egy sértett ember bizonyítékok nélküli vádaskodása. Még az is lehet ez a verzió az igaz. De azt is mondhatjuk, igazat beszél. Az erre vonatkozó BM-es kartonok, jelentések nyilvánosságra hozása lenne a megfelelő bizonyíték. De ezt hiába kéri, követeli a politikai szereplők jó része, valami miatt ez nem megy. Amikor Medgyessyről volt szó, azt egy ügyet megszellőztették. Most valahogy ez a „szellőztető rendszer” nem működik. Pedig kéne. Mindannyiunk számára fontos lenne tudni, a fiatal, a rendszert megváltoztatni akaró Orbán része volt-e a besúgó hálózatnak, vagy nem.

Tovább

A gyerekeinket akarjátok?

A gyerekeinket akarjátok?
Azt nem. Mert azt, hogy vasárnap nem mehetünk vásárolni, lenyeljük. Ha nehezebb is lesz így életünk, a vásárlást majd megoldjuk máskor, máshogy. Ha lenne beleszólásunk, mondanánk, hogy nem akarjuk a ti megoldásotokat. De nincs beleszólásunk, elvettétek tőlünk a közvetlen véleménynyilvánítás jogát is. Azt is lenyeltük.                                                                                             
Hogy sok munkavállalót lapátra tettetek, majd közmunkásként töredék bérérét visszafoglalkoztatjátok őket, összeszorított foggal, de lenyeljük. Mert így legalább azok, akik hozzá jutnak a közmunkához, nem lesznek munkanélküliek, akik elesnek minden szociális támogatástól.                                                                                   
Azt is lenyeltük, hogy gyerekeinknek ti akarjátok megmondani, a világ milyen. Ezt odahaza ki tudjuk igazítani. Mert, ha azt gondoljátok, a hatalomból kinyilatkoztatva nektek gyerekeink elhisznek mindent, tévedtek. Semmit nem tanultatok az „átkos” hibáiból. Igaz, ma azok mondják a tutit, akik akkor is hatalomba voltak. Ők akkor is azt gondolták, most is azt gondolják, a hatalomnak mindig igaza van. 
                             
Ahogy abban is tévedtek, hogy elég néhány mágikusnak gondolt szó – emútnyócév -, egy-két eposzi jelző – bukottbaloldal -, időnként egy ordas hazugság – bal-lib-brókerbotrány -, és mindenki elfelejti az adórendszer átalakításával történt lopást, a nyugdíjpénztár kirablását, a devizaspekulációtokat, a közbeszerzésnek nevezett szabadrablást, a stadionokat, a szegénységet. Nem felejtjük el. Segít ebben az internet, a ti fő „ellenségetek”, ahol mi, egyre többen, a net közönségeként naponta szembesülhetünk azzal, hogyan köpitek szembe önmagatokat. A legfrissebb, s talán a legütősebb a Paks kapcsán emlegetett puccs. Nem olyan régi a történet. Hogy hülyét csináltok magatokból, az még nem lenne baj, de ennek a kárát is mi szenvedjük. Most még lenyeljük ezt is. Nem tudjuk mi lesz húsz év múlva, most pedig az a gondunk, hó vége felé marad-e a pénztárcánkban annyi, amennyi a következő fizetésig, nyugdíjig elegendő.                     
 

S most itt van a gyerekeinket érintő eszement  ötletetek. Amikor néhány hete ez megjelent, azt hittük, kacsa, ilyen, a hozzáértő emberek véleményét sutba hajító megoldást nem fogtok erőltetni. Tévedtünk. Azt gondoljátok, majd ti megmondjátok, ki mehet gimnáziumba, szakiskolába. Na, ezt nem nyeljük le!

 

Tovább

Folytatják

Orbán Viktor 2014-es választási programja egyetlen szóból állt: folytatjuk. Ezzel is nyert. Igaz, nem kétharmados volt a támogatottsága, még csak a választásra jogosultak fele sem támogatta, de még a szavazatukat leadott polgárok fele sem. Mégis kétharmadja van a parlamentben. Ebben áll a választási csalás lényege. De most nem erről akarok szólni.
A minap az egyik hetilapban megszólaltatták a Fidesz egyik háttérintézményének stratégiai igazgatóját. Ezt mondta.
„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés.”

Fordítsuk le magyarra.

 

Tovább
süti beállítások módosítása