Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

Veszprém üzenete

2015. február 22. - OldStruggler
Hosszasan fogják még elemezni a mai nap eredményét.

Nézzük gyorsban - kissé magyartalanul mondva -, mi is a mai választási eredmény "üzenete".

1.   Újpest baloldali „fellegvár”, ott győzni papírforma volt. Veszprém és környéke inkább jobboldali, ezt mutatják a korábbi szavazási eredmények. Itt győzni – ez az az eredmény, ami jelzi, az emberek többségének elege van az Orbán-féle maffia-kormányból, változást akarnak.
2.   A győzelem nem néhány szavazaton múlt, csaknem 10%-ot vert a demokratikus ellenzék által támogatott jelölt a fideszes jelöltre. Ez nem véletlen, nem is a kampánymunkában rejlő különbség, ez a politikai támogatottság lényegi változásának jele, ezt komolyan kell venni.
3.   A két időközi országgyűlési választás - Újpest, Veszprém -eredménye, figyelemmel az időközi önkormányzati választásokra is, azt mutatja, a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése erős tendencia. Nem hogy 2/3-os társadalmi támogatottságuk nincs, soha nem is volt, de a társdalom többsége sem támogatja őket. A 2014. évi országgyűlési választáson sem tudták maguk mögött a választópolgárok többségét, még a szavazáson megjelentek abszolút többségét sem. A mostani eredmény ezt a helyzetet fekete-fehéren igazolja.
4.   Az eredmény azt is igazolja, hogy a demokratikus ellenzéknek egy jelölt mögött kell felsorakoznia, akkor érhet el sikert. Nem lesz egyszerű ez a jövőben, ahogy korábban sem volt egyszerű, de minden demokratikus politikai szervezetnek – pártnak, civil szervezetnek, fész-csoportnak, egyéb demokratikus politikai képződménynek – be kell látnia, hogy csak együtt lehetnek eredményesek, csak együtt tudják megállítani a diktatúra további térhódítását, csak együtt képesek helyreállítani a demokratikus viszonyokat.
5.   A veszprémi eredmények nem igazolják a Jobbik előretörését, azt, hogy a szélsőjobboldali párt lenne az Orbán-kormányt leváltani képes erő. Még a Fidesz jelöltjéhez képest is messze lemaradtak a mostani versengésben. Igaz, Veszprém és környéke nem a Tiszántúl, vagy Borsod északi szöglete. Ezzel együtt a jobboldali szélsőséget a Veszprém-környéki emberek nem támogatták úgy, ahogy a párt retorikájából az következhetett volna.
6.   Veszprém azt is igazolta, hogy még az LMP sem „rúg labdába”. Igaz, a bejutási küszöböt most is elérték, de ez kevés. Folyamatosan a 4% körüli támogatottságot kapják, akár választásról, akár közvélemény-kutatásról van szó. A múlt évi és az idei választási eredmények azt jelzik, hogy önálló kormányváltó erővé nem fognak válni. Nekik el kell dönteniük, hogy mit akarnak. Az Orbán-diktatúra pártján állnak, s akkor a Fidesz segédcsapataként önállóan indulnak, vagy a diktatúra lebontásában érdekeltek, s akkor be kell állni a demokratikus együttműködésbe.
7.   Mindkét választási eredmény – az újpesti és a veszprémi – megegyezett abban, hogy a két nagy politikai szövetség melletti, magukat fontosnak mondó pártoknak nincs komolyan vehető társadalmi támogatottsága. A hangzatos pénzlenyúló, zavarkeltő céllal induló szervezetek az 1%-os eredményt sem érik el. Ez azt is mutatja, hogy a szavazáson megjelent választópolgárokat nem sikerült összezavarni. Mára igazolódott, hogy a hangzatos nevek mögött nincs semmi.
8.   Az elmúlt időben felvetődött, hogy az Orbán-kormány elleni tüntetések kifulladtak. Ez az eredmény azt igazolja, hogy bár kevesebben mennek ki az utcára, amikor tétje van a megjelenésnek, azok, akik, ha tüntetni nem is mennek el, a szavazatukkal kifejezik véleményüket. A részvételi adat erre a bizonyíték. Míg korábban 20-30%-os volt az időközi választás alkalmával a részvétel, itt a 40%-ot is meghaladta.
Folyt. köv. Tapolca.

A bejegyzés trackback címe:

https://plebejus-pedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr677326898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása