Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

2014. november 01. - OldStruggler
TOVÁBB!

Az internet-adó, és az ellene való társadalmi fellépés, hasonlóan a taxis-blokádhoz, napjaink politikatörténetének külön bekezdése lesz. Már ma is gazdag az irodalma, hihetetlen gazdag a képanyaga, jelentős a hatása, és még sokáig fogják a szakemberek elemezni. Miért jött létre a semmiből, miért vált országos kiterjedésű tiltakozó akcióvá, mi volt az oka Orbán szokatlan visszavonulásának, miért zárult le kurtán-furcsán a megmozdulás, mi lehet ennek az eseménynek a következménye?
A fészen egy barátom közzé tett egy fényképet, néhányan kommenteltük. Ebből emelem ki az ő hozzászólását, az én reflexiómat. A szövegeket – két zárójeles megjegyzés kivételével - eredeti formában teszem közzé.




Knausz Imre - Egyetértek, (az október 31-i, József nádor téri net-adó elleni demonstráció) nagyon el lett rontva. Ez szinte-szinte szándékosnak tűnik.

Fábry Béla - A net-adó elleni fellépést szervezők nem vállalták - nem merték, nem akarták, nem tudták, mindegy is -, hogy a tiltakozást tovább vigyék. A tiltakozók jól érzékelhetően mentek volna tovább - Orbán takarodj! A szervezők megijedtek attól, hogy az ő eredeti szándékukhoz képest a tiltakozás a kormány elleni demonstrációvá vált.
"Orbán és koleszos haverjainak megbuktatása nem egy egy-tüntetéses kaland. Hosszú út vezet odáig, sokat kell ezen a projekten dolgozni. Kellenek a látványos megmozdulások is, nagyon is kellenek, de legyünk realisták: a vasárnapi kívánság – Orbán takarodj! – csak egy valódi fülkeforradalom – a népképviseleti választás - eredménye lehet. A lejtős pályán kell győznünk, nincs más választásunk." (részlet a plebejus-pedagogus.blogspot.hu Orbán elhajolt c. bejegyzéséből)

Knausz Imre - Szerintem vannak más forgatókönyvek is...  Antidemokratikus rendszereket nem szoktak választással megdönteni. Ha csak így lehetne kimászni ebből, az szerintem nagyon borúlátó prognózisokhoz vezetne. Logikailag viszont elképzelhető pl. egy olyan forgatókönyv, hogy a belső és külső nyomás hatására a Fidesz lemondatja az Orbán-kormányt, új, konszenzusos választójogi törvényt alkot, és új választásokat ír ki. Ehhez persze ezt kell követelni. És világos, hogy nem azt mondom, hogy ez most lesz, csak azt, hogy ez elvileg nincs kizárva, és még mindig valószínűbb, mint választásokat nyerni az egyre jobban berendezkedő önkényuralom körülményei között.

Fábry Béla - Retrospektív 1989? 1953? 1867?
OV mindig azon a határon fog mozogni, amit kívül-belül elfogadnak. Pártjában mindenkit a kezében tart, mindenki lekötelezettje.
Szervezni kell
ad1. az elégedetleneket, amit OV "termel ki" (ahogy most a net-adó esetében)
ad2. szervezni kell a "hátországot" - a szabadság társas köreit, kis csoportjait - ez a civil világot jelenti, pl. HAT, Hívatlanul esetünkben,
ad3. szervezni kell a politikai ellenállást - ez a pártok feladata, minden szinten: parlament, nyilvánosság, nemzetközi színtér, 
ad4. szervezni kell a nyilvánosságot - életben kell tartani a kritika (ellenállás) fórumait - print, rádió, TV,
ad5. szervezni kell a szakszervezeti ellenállást - szakszervezetek, ébresztő!,
ad6. szervezni kell a e-nyilvánosságot - itt van a legkisebb gond, ez egy önszerveződő terület,
ad7. szervezni kell a szakmai (tudományos) igényességű kritikát - lásd Magyar B-féle maffia-kötetek,
ad8. szervezni kell az Orbán-kormány áldozatainak védelmét - új SZETA, új Stúdium Generale, új önkéntes jogi tanácsadó szolgálat, új Máltai Szeretetszolgálat, stb.
ad9. szervezni kell a fiatalokat -gyerektáborok, ifjúsági táborok, képzés(!),
ad10. szervezni kell az alternatív képzéseket - új József Attila Szabadegyetem, új népfőiskola,
ad11. szervezni kell az alternatív roma felzárkóztatási programot azzal a megszorítással, hogy az előző 10 pont mindegyike a roma kisebbségre is vonatkozik!,
ad12. szervezni kell az alternatív kulturális fórumokat - új JAK, új FMK, új BBS.


A bejegyzés trackback címe:

https://plebejus-pedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr497326940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása