Egy plebejus pedagógus a világról

Egy plebejus pedagógus a világról

Ajka-Tapolca-Sümeg üzenete

2015. április 12. - OldStruggler

Az időközi országgyűlési választás eredményének gyorsértékelése hét pontban.

1. A Fidesz-KDNP most sem tudott nyerni. A kormánypártok elutasítása a szavazatokból egyértelműen kiolvasható. Orbán és kormánya elveszítette a választópolgárok bizalmát, mai támogatottsága az egyharmad közelében van. Ez nem duma, nem szómágia, ez a választás eredménye.

2. A Jobbik megszerezte története első egyéni képviselői mandátumát. Köszönhető ez az elpártolt Fidesz-szavazóknak, akik inkább az újnyilas arcát elfedő, a nyakkendős-cukiság oldalát mutató szélsőjobboldal felé mozdultak.

3. Itt és most nem jött be a demokrata ellenzék jelöltje. Pad Ferenc jó jelölt volt, kampány tisztességes volt, mégsem tudott jó eredményt elérni. Kevés a demokrata ellenzéki pártok összefogása. Több kell. Az elégedetlen civilek megszólítása, a támogatói körbe való bevonása nélkül nem lehet a jobboldalt – a Fideszt és a Jobbikot – legyőzni. Az elégedetlen civilek fenntartással kezelik a demokrata pártokat is. Ha ezt a fenntartást nem sikerül e pártoknak feloldani, nem sikerül egy konstruktív együttműködést kialakítani, akkor nem lesz esélyük a következő országos választás alkalmával.

4. Az LMP bizonyította, hogy ott van a 2%-os támogatottság környékén. Hiába erőlködnek, hiába bizonygatják, hogy ők így, meg ők úgy – 2%. Ez a realitás.

5. Az önjelöltek – függetlenek, biznisz-pártok – egyike sem ért el 0,5 %-t se. Jól látszik, hogy a biznisz-pártok még csak zavart se keltettek. Itt az ideje, hogy a választási törvény módosításával ezt a pénzcsapot is elzárják.

6. A veszprémihez képest e választás jelenti mindenkinek a komolyabb leckét.

 6.1. A Fidesz-KDNP rohan a vesztébe – az ő nagy kérdésük, hogy hogyan tudják megállítani a bukáshoz vezető folyamatot.

 6.2. A demokrata ellenzék kétfrontos küzdelembe kényszerül: nem elég a maffiakormány ellen küzdenie, küzdenie kell az egyre nagyobb teret nyerő szélsőjobboldal ellen is. Arról nem is beszélve, hogy ott van a már korábban említett lecke: hogyan tudják a civil aktivitásban megjelenő elégedetlen emberekkel az együttműködést kialakítani.

 6.3. A Jobbik feladta hagyományos radikális politikáját, s ez sok hívüknek nem tetszik. Nyertek viszont ezzel sok korábbi Fidesz szavazót. Ők egyensúlyozni kényszerülnek. Az magyargárdás-mellényes újnyilas eszmeiség és a yuppie-s-nyakkendős kormányzóképes szakmaiság között kell megmaradásra bírni a növekvő tábort.

7. A közéleti dagonyázás folytatódik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plebejus-pedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr307363382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása